Laatste nieuws
 
 
  Achtergrondartikelen  

Vandaag gaat in Luzern de tiende aflevering van de Hunkeler Innovation Days van start. Het tweejaarlijkse evenement – dat dit jaar geen vier maar vijf dagen duurt – wordt georganiseerd door Hunkeler, de Zwitserse specialist in randapparatuur voor rotatieve hoogvolume printsystemen (in Nederland vertegenwoordigd door Amstel Graphics). Door ruimte te bieden aan een breed gezelschap van leveranciers van software, printers en afwerkapparatuur geeft ‘HID 2013’ een goed overzicht van de markt. En inkjet speelt opnieuw een hoofdrol.

Door onze redactie

Grafische industrie
Aanvankelijk was het evenement – ooit van start gegaan als een Open Huis waar Hunkeler enkele partners uitnodigde om haar apparatuur te kunnen demonstreren – misschien vooral interessant voor de transactionele en DM-markt. Maar met de doorbraak van rotatieve (inkjet)printsystemen in de grafische industrie is het platform dat Hunkeler biedt voor een breder publiek interessant geworden. Naast de grote printerleveranciers (Canon, HP, Impika, Kodak, Ricoh, Screen, Xeikon en Xerox) zijn daarom ook namen als Heidelberg, manroland en KBA aanwezig - die laatste met haar op Drupa onthulde RotaJet inkjetpers.

Na Drupa
Een jaar na Drupa 2012 biedt HID 2013 de gelegenheid om te zien waar iedereen inmiddels staat. En dan valt opeens op dat bijvoorbeeld Konica Minolta er in Luzern niet bij is, terwijl het in Düsseldorf toch - samen met Komori, dat ook afwezig is bij Hunkeler – hoog inzette op deze hoogvolume printmarkt. Ook ontbreken de nanografische persen van Landa op de beursvloer – al zijn vertegenwoordigers van Landa wel aanwezig om belangstellenden te informeren over de printtechnologie die tijdens Drupa voor veel sensatie zorgde.
Voor de ontwikkelingen op het gebied van de vorig jaar onthulde ‘liquid toner’-technologie – zoals de Trillium-technologie van Xeikon of de InfiniStream-technologie van Océ – komt HID 2013 kennelijk ook te vroeg. Maar Xeikon laat wel de nieuwe 8600-pers zien, en dat is in Luzern een van de weinige rotatieve printsystemen met ‘droge toner’.

Hoofdrol voor inkjet
Twee jaar geleden werd tijdens HID al onmiskenbaar duidelijk dat inkjet de hoofdrol opeiste in het hoogvolume printen. Het Franse Impika wist bijvoorbeeld in Luzern al de nodige aandacht te trekken om vervolgens ook tijdens Drupa met een reeks inkjetsystemen te debuteren. Het partnerschap tussen Pitney Bowes en HP resulteerde er in de gezamenlijk gepresenteerde Web Press T200 / IntelliJet 20. En Xerox introduceerde er de term ‘waterloos inkjet’ met de demonstratie van haar ‘Production Inkjet System’ – dat zich nu onder de naam CiPress een plek op deze markt moet gaan veroveren.

Toepassingen en mogelijkheden
Er is tijdens het evenement dus onvermijdelijk veel aandacht voor de printtechniek: bijvoorbeeld Kodak grijpt het evenement aan om de nieuwste ontwikkelingen van haar Prosper inkjetplatform aan te kondigen. Maar uiteindelijk draait het toch allemaal om de demonstratie van nieuwe toepassingen en mogelijkheden. Daarom staan er op de beursvloer vooral ook veel complete printstraten opgesteld – uiteraard veelal voorzien van Hunkeler-apparatuur, ook van de nieuwe generatie Zwitserse ‘high performance finishing’-systemen die deze week worden geïntroduceerd. Maar Hunkeler nodigt ook verschillende afwerkspecialisten uit om hun apparatuur op te stellen: namen als Böwe Systec, GUK, Horizon, Kern en Müller Martini zorgen ervoor dat de bezoekers van het evenement een volledig scala aan geïntegreerde systemen te zien krijgen.

Ook software en papier
Om het plaatje helemaal compleet te maken zijn ook leveranciers van bijvoorbeeld software voor variabele data goed vertegenwoordigd, evenals bijvoorbeeld papierleveranciers. Ook de Nederlandse papierfabrikant Crown Van Gelder is in Luzern aanwezig: vorig week nog maakte het bedrijf bij de presentatie van de jaarcijfers bekend zich voortaan te willen profileren als leverancier van papierspecialiteiten voor onder andere de inkjetmarkt. Daartoe werd onder andere vorige week een partnerovereenkomst met HP gesloten.

Plaats op:
Datum: 11 februari 2013
Gerelateerde artikelen  
16-03-2011 Achtergrondartikelen Hunkeler Innovation Days zet de toon voor drupa
10-07-2013 Achtergrondartikelen Xeikon op schema met Trillium
28-02-2013 Achtergrondartikelen Xerox maakt inhaalslag met overname Impika
29-01-2013 Achtergrondartikelen Fenomeen vakbeurs bereikt keerpunt
13-12-2012 Nieuws Konica Minolta aanwezig op Grafische Vakbeurs 2013
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
� 2005 - 2020 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 0,15 seconden.