Laatste nieuws
 
 
  Achtergrondartikelen  

Vakbeurzen lijken uit de gratie te raken bij exposanten. Terwijl het in Londen afzeggingen regent voor Ipex 2014 (meest recentelijk lieten ook Komori en Kodak weten niet te komen), viel het de bezoekers van de Grafische Vakbeurs in Gorinchem ook al op: enkele grote namen schitterden door afwezigheid en er was geen drukpers te bekennen.

De driedaagse Vakbeurs in Gorinchem wist vorige week nog altijd zo’n 15.600 bezoekers op de been te brengen. Een respectabel aantal, maar toch een duidelijke teruggang in vergelijking met de ongeveer 18.000 van de Gorinchemse edities in 2011 en 2009. Daarmee zet de trend, die zich vorig jaar in Hardenberg al manifesteerde, versterkt door. Toch sprak beursorganisator Jan Siegers van ‘een geanimeerde beurs’ en hij toonde zich tevreden met het aantal bezoekers, dat hij ‘gezien de situatie in de grafimediabranche, geen slechte score’ noemde.

Geen persen
Wellicht zien weggebleven exposanten in deze cijfers hun gelijk bevestigd, maar het is ook goed mogelijk dat ze de trend zelf versterken. Het volledig ontbreken van traditionele persen (vooruit: bij het Mobiel Grafisch Museum kwam een handdegel in actie voor het bedrukken van bierviltjes) vanwege de afwezigheid van bijvoorbeeld Tetterode, manroland en Komori, maakt een bezoek er voor sommige drukkers niet aantrekkelijker op.

Geen primeurs
Opnieuw pakten de leveranciers van digitale printsystemen het grootst uit – maar echt grote primeurs bleven uit. Wie bijvoorbeeld bij Xeikon – dat flink uitpakte met de Xeikon 8500 - wellicht op nieuws over de tijdens drupa onthulde Trillium-technologie hoopte, kwam bedrogen uit: pas over anderhalf jaar zullen de allereerste testmachines gereed zijn. En bij HP stond weliswaar geen HP Indigo 10000 – een belangrijke drupa-aankondiging - maar het demonstreerde toch gelukkig wel een HP Indigo 7600.

Tweejaarlijks
Toch zijn het ook juist de ‘digitale print’ exposanten die op een voortaan tweejaarlijkse (in plaats van jaarlijkse) frequentie van de Grafische Vakbeurs hebben aangestuurd. Jan Siegers maakt eind augustus 2012 in vakblad GW bekend dat de Grafische Vakbeurs voortaan alleen nog in de oneven jaren plaatsvindt, met de Evenementenhal Gorinchem als vaste standplaats: “De bedrijfstak, in het bijzonder de grote digitale spelers, heeft duidelijk aangegeven geen voorstander te zijn van een jaarlijkse grafische vakbeurs.”

Vijver steeds kleiner
De verslechterende situatie in de bedrijfstak werd ook nog eens aangehaald door Rien Berends en Cees Pfeiffer, de voormalige hoofdredacteuren van het eind 2012 ter ziele gegane vakblad GW (voorheen Grafisch Weekblad). Op de stand van vakblad Compres kregen zij een afscheidsborrel aangeboden en die gelegenheid werd aangegrepen voor een allerlaatste Editor(s) Letter: “De branche is (…) niet alleen drastisch veranderd, maar vooral ook kleiner geworden. En het einde van dat proces lijkt nog lang niet in zicht. Als ik eerlijk ben (…) dan moet ik constateren dat het vooral de laatste vijf jaar allemaal er niet leuker op werd. Als actueel nieuwsblad hadden we vrijwel wekelijks te maken met faillissementen, reorganisaties en gedwongen ontslagen. De grafische vijver werd steeds kleiner en de vissen zieker.”

Afscheid Jan Siegers
Rien Berends bedankte aansluitend ook Jan Siegers, die met de editie van Gorinchem 2013 zijn laatste Grafische Vakbeurs organiseerde – een evenement waar hij sinds de eerste aflevering in 2002 in Hardenberg (met een bescheiden 3.800 bezoekers) bij betrokken was. De geplande overdracht tijdens de beurs aan zijn opvolger Robert Hoelen ging overigens niet door vanwege ziekte van Hoelen.

Signmarkt groeit
Dat de  beursvloer van de Evenementenhal in Gorinchem ondanks de afwezigheid van enkele grote grafische spelers toch goed gevuld werd, was mede te danken aan de gelijktijdige Vakbeurs Sign. Ooit gestart als aanvulling op de Grafische Vakbeurs met een ‘Sign Plein’, stelt Sign+ Magazine (vakblad voor signmakers en zeefdrukkers) nu vast: “Overigens was het feit dat de beurs in totaal circa dertig standhouders minder kende dan de vorige editie in Gorinchem, op de beursvloer zelf niet direct te bespeuren. Dat kwam vooral omdat het aantal standhouders uit de signmarkt niet alleen relatief, maar ook absoluut is toegenomen. (…).”

Bloedarmoede
Sign+ voegt daar bovendien fijntjes aan toe: “Een enkeling grapte al dat bij een volgende editie er maar een ‘Grafiplein’ moet komen op de Vakbeurs Sign. Dat is misschien wat overtrokken, maar feit is wel dat de grafische en de signmarkt steeds meer naar elkaar toegroeien. En het is niet overdreven om te stellen dat de signsector, zowel qua standhouders als bezoekers, heeft voorkomen dat de beurs in Gorinchem aan zichtbare ‘bloedarmoede’ leed.”
Wellicht kan de Ipex-organisatie daar dan nog iets van leren.

Plaats op:
Datum: 29 januari 2013
Gerelateerde artikelen  
06-12-2010 Nieuws Vakbeurs (vrijwel) uitverkocht
30-08-2012 Achtergrondartikelen Veranderend beursklimaat
13-12-2012 Nieuws Konica Minolta aanwezig op Grafische Vakbeurs 2013
07-02-2011 Nieuws Grafische Vakbeurs Gorinchem 2013 wellicht vier dagen
14-02-2012 Achtergrondartikelen Laatste editie Hardenberg trekt 12.000 bezoekers
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
� 2005 - 2020 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 0,14 seconden.